dinsdag, februari 19, 2008

Vacaturestop voor heiligen 6:51

Het is jammer voor iedereen die de aspiraties had een heilige te worden; het Vaticaan heeft nieuwe regels uitgevaardigd om de weg naar het heilig zijn wat moeilijker te maken. Het hele heiligen proces is gemoderniseerd en transparanter (dan hebben ze het waarschijnlijk over geesten) geworden.

Zo moet iemand al een echte reputatie van heilige hebben alvorens de aanvraag wordt ingediend en het hele proces begint. De afdeling Heiligen Zaken doet na aanvraag uitgebreid onderzoek in het leven van de heilige to be. Dit moet ook wel want de afdeling staat al een tijdje onder zware kritiek, ze zijn zelfs uitgemaakt voor heiligen fabriek. Er zijn momenteel nog 2200 dossiers in behandeling. Het nieuwe proces moet zorgen voor minder aanmeldingen, zodat eerst de oude dossiers eens afgehandeld kunnen worden. En daar zitten behoorlijk ingewikkelde kwesties bij.
Zoals die van Aartsbisschop Oscar Romero. In Latijns Amerika wordt hij al lange tijd gezien als heilige en verrichter van wonderen, maar de kerk kan hem pas heilig verklaren als blijkt dat hij om religieuze redenen is vermoord in plaats van politieke, en de geschiedenis kan men nu eenmaal niet terugdraaien.

Maar goed dat Aghios Savvas Grieks orthodox is.


Geen opmerkingen: