vrijdag, februari 29, 2008

In de categorie bijzondere beroepen: regenmaker 7:28

China doet er alles aan om de Olympische Spelen in Beijing te laten slagen. Chinese wetenschappers zullen er zelfs voor zorgen dat het weer naar hun hand wordt gezet.

Een regenvrije openingsceremonie, af en toe een buitje om de smog te laten oplossen, niets is ze te veel. China besteedt jaarlijks al zo'n 66 miljoen Euro aan installaties die regen moeten veroorzaken. Tevens zijn er ongeveer vijftigduizend Chinezen met het beroep regenmaker.
De methode is niet nieuw en wordt bijvoorbeeld ook in Israel al gebruikt: door wolken met grote hoeveelheden zilverjodide te beschieten zetten de kleine waterdruppeltjes in de wolk zich af op de kristallen en komen dan als regen naar beneden.

De Chinezen zeggen dat ze dreigende wolken voor een evenement zullen laten leegregenen en een bui kunnen veroorzaken als de smog te drukkend wordt. Volgens het persbureau Xinhua heeft China daarvoor de beschikking over bijna zevenduizend artilleriekanonnen en vierduizend raketlanceerinstallaties, met als enige functie het binvloeden van het weer.
In ieder geval eenvoudiger en effectiever dan een regendans.

Geen opmerkingen: