vrijdag, juli 14, 2006

Rotterdamayana (© 8:23)

Veruit het bekendste hindoeistische epos komt uit de Ramayana. Al zijn dit soort verhalen al eeuwenoud, het is in India nog steeds ongelooflijk populair. Eeuwenlang, voor deze verhalen werden opgeschreven, leerden verhalenvertellers de verhalen uit hun hoofd (gezien de lengte geen gemakkelijke klus) en zwierven van dorp naar dorp om ze voor te dragen. Alle hindoekinderen horen de verhalen al van jongs af aan, er zijn stripboeken van, ze komen op TV en er worden diverse voorstellingen over vertoond.

Moesten wij het tot nu toe met onvertaalde Bollywood films doen, binnenkort is de Ramayana 3 dagen te zien in Rotterdam, weliswaar in het hindi, maar er komt ondertiteling boven te hangen. Het millennia oude Indiase epos Ramlila (toneelnaam voor de Ramayana) wordt op 21, 22 en 23 juli 2006, in het Lloydkwartier (Mullerpier) Rotterdam opgevoerd. De Ramlila is een van de oudste folkloristische kunst ter wereld (door UNESCO erkend als werelderfgoed).
Het belooft een groot openluchtspektakel te worden met 50 acteurs, zangers en dansers. Het geheel is georganiseerd door de Stichting Trisur.

Het epos gaat over hoe Rama zijn vrouw Sita weet te redden uit de klauwen van Ravana, de boze geest van Lanka. Rama (de troonopvolger) wordt 14 jaar uit het koninkrijk van zijn vader, koning Dasharatha, verbannen door toedoen van zijn stiefmoeder, die liever wil dat haar eigen zoon koning wordt. Rama gaat samen met zijn vrouw Sita en zijn broer Lakshman in het bos wonen. Tijdens de hertenjacht van Rama en Lakhsman wordt Sita ontvoerd door de duivelse koning van Lanka, de verschrikkelijke, tienkoppige Ravana. Rama en Lakshman zoeken tevergeefs het hele bos af. Ravana was ooit verteld dat, als hij met Sita zou trouwen, hij de heerser van de wereld zou worden.

Hanuman (soort aapgod), een trouwe vriend van Rama met magische krachten, komt om te helpen. Dan handelt het epos een hele tijd over de zoektocht naar en redding van Sita. Uiteindelijk wordt Ravana door Rama vermoord met een gouden pijl recht in zijn hart, waarna hij brullend van de pijn sterft. Op dat moment komt Sita uit Ravana's paleis en wordt met Rama herenigd. Samen keren ze terug naar Ayodhya, waar de ballingschap voorbij is en ze tot koning en koningin gekroond worden temiden van een ongekende feeestvreugde.

Nu nog iets verzinnen om Michael te enthousiasmeren want het geheel wordt omkleed met vegetarische hapjes en non-alcoholische drankjes, geen zaken waar hij doorgaans warm voor loopt.

Geen opmerkingen: