vrijdag, juli 28, 2006

Een voet tussen de oester proberen te krijgen (© 17:40)

Zeeland is bekend om zijn oesters. In de jaren 1962/63 brak er oesterziekte uit en heeft men een nieuwe soort uitgezet, de Japanse Oester. Deze komt uit de klasse tweekleppigen en houdt zich in leven met het zaad van mossels, dus dan kan het scheldwoord "Zeeuwse Mossel" binnenkort ook de kast weer in.

In St. Annaland hebben ze de zeer speciale Japanse oester ook en dat ondervinden ze nu elke dag. Naast dat deze oester tweekleppig, vraatzuchtig en lekker is, is hij ook vooral heel scherp.
Zijn het bij ons alleen de Jehova's Getuigen die overal een voet tussen willen steken, in St. Annaland zijn het vooral toeristen die de voet tussen de oester krijgen, met als gevolg dat het nabijgelegen restaurant De Lagune tegenwoordig meer een EHBO post lijkt dan een restaurant. Lag de oester vroeger op het bord, nu hangt hij aan de tenen van toeristen. Per dag krijgen zij soms meer dan 10 slachtoffers te verzorgen, waarvan de teen er soms half afhangt.
Gasten hebben zij niet meer want wie heeft er na zo'n ellende nu nog zin in oesters? Bovendien heeft de eigenaar het nu zo druk met verbinden dat het niet ondenkbaar is een teen of stuk voetvlees in de soep te vinden.

De gemeente wil geen bord plaatsen want de ambtenaar die ter plaatse is komen kijken vond het allemaal wel meevallen. Nu kennen wij allemaal de ambtenaren en kun je je dus al voorstellen hoe dat kijken er aan toeging. (vanuit zijn auto draaide hij het raampje 1 cm open, verder kon niet dat zou te warm zijn geweest, en tuurde hij over de zee, alvorens in slaap te vallen voor zijn gebruikelijke middagdutje.

Restaurant De Lagune aan de Havenweg in Sint-Annaland heeft ook in het verleden al wat pech gehad, zo heeft het restaurant al tot vier keer toe onder zeewater gestaan tot op vensterbank hoogte. De laatste keer was in de winter van 1983-1984.
Toch is het zeker de moeite waard eens te gaan kijken (met gepantserde schoenen) want restaurant De Lagune heeft een uitstekende kaart.
Ik wil de eigenaar René Stockx dan ook van harte uit nodigen om zich aan te melden op onze site Lunchdinner. (als alle toeristen zijn vertrokken en er een einde komt aan de stroom gewonden).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

groeien er geen parels in die japanse oesters?

Erika Koukos zei

Ik heb eigenlijk geen idee.

Anoniem zei

@ Milanka

Helaas niet, het zijn Kamikaze-oesters