zaterdag, juli 01, 2006

Cuba Libre

Ongelooflijk maar waar; ze bestaan, mensen die slechts verre reizen willen maken om er over op te kunnen scheppen.

Voor elke vraag onstaat een aanbod, zo ook voor virtuele reizen. Dmitry Popov heeft in Moskou dit gat in de markt opgevuld met zijn reisorganisatie Perseus Tours. Bij dit bedrijf kun je voor EUR 300,- een reis boeken die slechts bestaat uit een uitgebreide cursus over een land, gefotoshopte foto's en wat souvenirs. Gewapend met deze kennis en bewijsmateriaal doe je iedereen geloven dat je echt op die exotische bestemming geweest bent bent.

Dmitry heeft al ongeveer 30 boekingen per maand voor de gebakken lucht die hij verkoopt.
Er zijn mensen die een "verre reis" bij hem boeken om er op het werk mee op te kunnen scheppen maar ook veel overspelige echtgenoten die een "zakenreis" bij hem boeken als alibi.
Gelukkig zijn wij echt op Telendos geweest en komen onze getuigen Kitty en Vincent dit weekend volgens mij weer terug. (welkom thuis!)

Als er iemand is die liever een virtuele reis had geboekt dan is het wel de Antwerpse Elke Willemsen. Elke was al 2 jaar reisleidster op Cuba toen haar huurauto een klapband kreeg, tijdens hevige regenval. De auto schoof van de weg en hierbij werd een fietser gedood. In eerste instantie kreeg zij hiervoor 3 jaar gevangenisstraf opgelegd maar deze is nu omgezet in 3 jaar vrijheidsbeperking, wat betekent dat zij 3 jaar Cuba niet mag verlaten. Ze heeft geen inkomsten meer en leeft nu in armoede bij een bevriende Cubaanse familie.

Dit schijnt overigens niet het enige geval te zijn op Cuba; als je als toerist een auto-ongeluk veroorzaakt moet je maanden op Cuba blijven, tot de rechtzaak voorkomt, en mogelijk daarna nog een verlengd verblijf in de gevangenis en/of als zwerver.

Wij zijn er 2 jaar terug (echt) geweest en het rijgedrag van de Cubanen was niet zodanig dat een ongeluk in een klein hoekje zat. Dus wees gewaarschuwd als je het niet bij een virtuele reis alleen houdt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

In Cuba genieten 11 382 820 mensen levenslange vrijheidsbeperking. Het is vast geen toeval dat ook het terroristenresort Guantanamo Bay er gevestigd is. Het land is erin gespecialiseerd.

Erika Koukos zei

Inderdaad als je het zo bekijkt mag de belgische nog van geluk spreken dat het voor haar maar 3 jaar duurt.

Anoniem zei

Vreselijk. kunnen we er niets voor haar doen?

Erika Koukos zei

@Milanka
Ze hebben in Belgie wel wat akties voor haar gedaan zoals fietsen regelen. Tevens gaat haar familie haar regelmatig bezoeken. Meer lijkt er vooralsnog niet mogelijk helaas. Ik denk dat je dan bij Fidel moet zijn.