woensdag, juli 26, 2006

Wil de echte inheemse opstaan

In Suriname kregen de inheemsen gisteren, na jarenlange strijd, eindelijk hun zin; er werd beslist dat ook dit jaar op 9 augustus de Nationale Dag van de Inheemsen gevierd gaat worden en het een officiele vrije dag zal zijn.
Door de algemene vergadering van de Verenigde Naties werd in 1994 9 augustus tot internationale dag van de inheemse volken en in stamverband levende groepen uitgeroepen en wordt sindsdien elk jaar wereldwijd gevierd.

Vertegenwoordigers van Arawakken, verschillende Marrongroepen, Trio, Warau en de Akurio zullen op deze dag diverse demonstraties van cultuuruitingen geven. Het hoogtepunt zal een echte mierenproefdemonstratie zijn.

Helaas zit een extra vrije dag er voor ons niet in, wat er in ons land nog aan inheemsen rest kunnen genoeg laten zien op 30 april.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien is dat ook een toepasselijk feest voor 000.3% Serviers die na de Kroatische offensief in 1998 (Tornado)nog in Kroatie gebleven waren.Ze waren daar namelijk net zo inheems als
de Kroaten.

Erika Koukos zei

Maar of die Serviers daar dat nog wel willen?

Anoniem zei

bedoel je of ze nog feest willen vieren of gelijkgesteld worden met kroaten, of in kroatie blijven wonen?

Erika Koukos zei

Of degenen die daar nog zijn gebleven wel zin hebben om nog feest te vieren.

Anoniem zei

ik denk het niet.als kroaten op 5 aug. hun overwinning vieren dan zijn de meeste serviers die daar nog wonen in de rouw.

Erika Koukos zei

Het is ook wel vreemd zeg dat dat dan gevierd wordt. Is dat een officiele viering?