zaterdag, juli 22, 2006

Recensie Far and Away

Filmrecensie door Michael Koukos

Verenigde Staten
Drama 140 minuten
Geregisseerd door Ron Howard
Met Tom Cruise, Nicole Kidman en Thomas Gibson


De jonge Joseph zweert op het sterfbed van zijn vader dat hij ooit grond en een eigen huis zal bezitten. Die wens is echter verder weg dan ooit als de landlord het huis komt platbranden. In die tijd kon men dubieuze debiteuren nog gepast aanpakken.

Joseph zint op wraak en gaat op zoek naar de landlord. Deze blijkt echter over een reeds geslachtsrijpe dochter te beschikken die hem meteen aan een hooivork rijgt.
Helemaal van slag door dit romantische gebaar wordt Joseph stapelverliefd op deze dulle griet.
Zij heeft echter een andere aanbidder, toevallig de deurwaarder die het huis platbrandde, en deze daagt Joseph uit voor een duel. Het is duidelijk dat Joseph geen schijn van kans maakt en het kersverse stel gaat op de vlucht.

Van het een komt het ander en voor zij het weten belanden zij samen in een boot naar Amerika.

Daar weet Joseph zich prima te redden als beroepsbokser, maar het minder streetwise rijkeluiskindje Shannon heeft het erg lastig met het arme bestaan.
Opeens krijgt de film de allures van “het meisje met de zwavelstokjes”,wordt Shannon herenigd met haar familie en scheiden hun wegen weer.

Uiteindelijk mondt het geheel uit in een soort hippische dollekeverrace op jacht naar een stuk grond.
De magie tussen Cruise en Kidman spat gewoon van het scherm. Het klassieke nemen van verkeerde beslissingen op sentimentele gronden loopt als een rode draad door het verhaal.
Al bij al bevat de film voor ieder wat wils, humor, actie en romantiek ook al komt het einde toch wat ongeloofwaardig over.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het was inderdaad niet echt mijn eerste keuze, Erika is in slaap gevallen maar ik ben wakker gebleven om er dan maar wat over te kunnen schrijven anders was het helemaal zonde van de tijd geweest.