dinsdag, juli 04, 2006

Zus en zo

De liefste vrouw op Telendos is Sebastie. Men denkt dat ze dement is omdat zij aldoor hetzelfde vertelt. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat haar persoonlijke tragedie haar nog steeds erg dwars zit.

Elke avond maakt Sebastie een ommetje van een stoel voor haar huis naar een stoel een paar honderd meter verder voor een ander huis. Deze laatste is een echte estafette stoel want zo gauw Sebastie haar wandeling in omgekeerde volgorde begint komt de papas voor een ommetje uit zijn kerk en rust halverwege de kerk en het cafe ook even uit op de stoel.

Zo gauw je Sebastie groet, pakt ze je hand en begint in rap Grieks haar tragedie te vertellen. Helaas is het enige dat zij niet begrijpt dat niet iedereen Grieks spreekt, maar met een plaatselijke tolk kom je een heel eind.

Sebastie woont al haar hele leven op Telendos. Zij was getrouwd met een visser en kreeg 8 kinderen. Toen nummer 8 geboren was verliet haar man haar echter voor de buurvrouw. Daar zat Sebastie alleen met 8 kinderen. Terwijl zij keihard moest werken om alle kinderen te kunnen voeden zag zij dag in dag uit haar man met de buurvrouw. Helaas kun je ook geen kant op op Telendos, dus daar was geen ontsnappen aan.
Nu nog, terwijl ze waarschijnlijk al dik in de 80 is, staan de tranen in haar ogen als ze dit vertelt. Sebastie, een sterke, lieve vrouw, die zich het leven ooit heel anders voorgesteld had.

Gelukkig heeft Sebastie altijd een grote vriend op het eiland gehad, haar broer Theophilus.
Ook een visser, die de laatste jaren wat oud begon te worden en moeilijk ter been werd. Tevens was hij een grote hondenhater en zwaaide hij woest met zijn stok naar alle honden die in zijn buurt kwamen. Onlangs bleek Theophilus wonderbaarlijk genezen te zijn en liep hij als een jonge hond over het eiland. Zijn genezing blijkt ook gekomen door een jonge hond. Hij heeft nu een puppie en is daar helemaal gek op, het heeft hem jaren jonger gemaakt. De stok bungelt nog slechts als ornament losjes in zijn hand. Elke avond gaat hij samen met zijn hondje naar dezelfde taverna om zijn favoriete Griekse soaps (altijd de soaps met mooie vrouwen) te kijken.

Geen opmerkingen: