woensdag, juli 19, 2006

Onderwater bovenwater (© 7:37)

Op De Antillen verwacht je geen hoogstaand archeologisch onderzoek, er zou hooguit een zoekgeraakt moordslachtoffer of verdroogde leguaan gevonden kunnen worden.
Toch is er een archeoloog (Jay Haviser van archeologisch centrum Simarc) aan het werk. Er wordt namelijk naarstig gezocht naar de overblijfselen van pater Jordanus Onderwater. Onderwater werd 115 jaar geleden begraven op de begraafplaats van de katholieke kerk in Front Street (Philipsburg, Sint Maarten).

De pater deed, zoals een goed katholiek betaamt, meer dan alleen hosties uitdelen en kruizen slaan; tot nu toe zijn er slechts voodoo-attributen opgegraven: poppen, naalden, kaarsen, bijenwas. Van de pater is nog geen spoor gevonden.

De pater kwam in 1881 kwam hij vanuit Nijmegen (ook weer zo'n gemeenplaats) aan op Curaçao en werd in 1884 aangesteld als (hoofd)redacteur van de Amigoe di Curaçao.
Hij was de eerste die Papiamentu erkende als creoolse taal.

De plek waar gegraven wordt is tussen het centrale punt en een kleine grafzerk. Door de jaren heen is er het een en ander verschoven op de begraafplaats in Philipsburg. Met name als gevolg van orkanen zijn grafstenen van hun oorspronkelijke plek verdwenen en bij opruimwerkzaamheden verkeerd terechtgekomen; alle botten liggen nu dus door elkaar.
Later deze week gaat de tombe steen voor steen open. Als de botten gevonden worden zal Michael Mercuur een forensische analyse uitvoeren om te bepalen of ze van pater Onderwater zijn.

Bovenstaande maakt direct duidelijk waarom Natalee Holloway ook nog steeds niet gevonden is. Ik hoop dat als hij bovenwater komt er niet ook weer een katholiek schandaal boven komt, ze hadden er verstandiger aan gedaan hem gewoon te laten liggen waarschijnlijk.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

een archeoloog is heel wat anders dan een fysisch antropoloog of een forensisch expert.

Uit uw stukje blijkt dat er bij u onwetendheid over de specialismen en doelstellingen van de verschillende disciplines bestaat.

Ook is het jammer dat u zo vooringenomen bent jegens op de Antillen werkende archeologen en mensen die medewerking verlenen aan forensisch onderzoek.

Ironie? Onkunde!

Erika Koukos zei

Uit uw stukje blijkt dat er bij u onwetendheid ontstaat over het fenomeen blog en humor.

Bovendien heeft het stukje, weliswaar in andere vorm, in diverse media gestaan, hierin stond overal dat het een archeoloog betrof. Dat ik een en ander vergelijk met andere disciplines heeft met humor te maken, maar die is niet voor iedereen hetzelfde.