maandag, juli 03, 2006

Filmrecensie Night Watch (Nochoi Dozor)

Filmrecensie door Michael Koukos

Regie: Timur Bekmambetov
Cast: Konstantin Khabensky (Anton Gorodetsky), Valdimir Menshov (Geser), Victor Verzhbitsky (Zavulon), Maria Mironova (Irina) e.a.
Speelduur: 114 minuten

Russische films hebben de doorgaans reputatie dat zij traag zijn. Welnu deze prent is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.
Na een korte Engelstalige intro, die wel erg aan Lord of the rings doet denken.(waarschijnlijk hebben zij de kostuums en accessoires tweedehands op de kop kunnen tikken)
gaat het geheel verder in het Russisch. Dit is wel even wennen maar het razende tempo van de film zorgt ervoor dat dit geen probleem is.

De legers van het goede nemen het op tegen een troepenmacht van het kwaad. Niemand krijgt echter de overmacht en na een korte maar krachtige slachting wordt er een wapenstilstand van kracht. Om het bestand te controleren hebben beide partijen een soort bovennatuurlijke geheime dienst opgericht; de Nightwatch (vertegenwoordigers van het licht) en de Daywatch(de duistere tegenhangers).

Daarna komen wij in het heden waar wij Anton Gorodetsky van de Nightwatch volgen. Anton ontdekt dat bepaalde duistere krachten zich niet langer aan de afspraken houden en dat het evenwicht verstoord dreigt te worden. Nu is Anton een nogal knullig figuur en hij weet zich al gauw danig in nesten te werken dat zijn goede manager besluit hem een partner mee te geven. Vervelend detail is dat deze een vreselijk zooitje van de badkamer maakt telkens zij van een uil in een vrouw verandert maar dat kan de pret niet drukken.

Het decorum is typisch Russisch; grauwe flats, veel donkere beelden en iedereen zuipt wodka bij het leven. (Zelfs de Russische vampiers mengen het bloed van hun slachtoffers met wodka tot een cocktail.)
De uitstekende, spectaculaire special effects steken hier schril tegen af en doen ondanks het lage budget waarmee de film is gemaakt niet onder voor de Hollywood kaskrakers.
Het is een combinatie die wel werkt en zoals het een Russische film betaamt wordt er ondanks alle flitsende actie toch nog even een dilemma aangekaart.
Want wat als je voor het goede hebt gekozen en de opdracht krijgt om te doden?

Al bij al een erg verdienstelijke film hoewel het met alle samenraapsels uit Sin City, Harry Potter, the Crow & the Matrix niet echt een meesterwerk kan worden genoemd.

De cliffhanger op het einde is echter voldoende overtuigend om je naar het tweede deel van deze trilogie te doen uitkijken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is gewoon een oke "toffe" film dus. (Toffe is Belgisch voor vet, cool hard, etc.)

Erika Koukos zei

Ik heb hem niet gezien, maar kan best hoor. ik kwam thuis tegen het eind en het zag er in ieder geval erg eng uit.

Anoniem zei

@ anonymous

Ben ik ook helemaal met je eens, het is een keigave film maar als recensent moet men het nu eenmaal van alle kanten bekijken.
Ik twijfel er ook niet aan dat "niet recensenten" over het algemeen meer van films genieten dan de professionals ;-)

Anoniem zei

Als "profesioneel niet recensent" is de film van al mijn kanten bekeken gewoon een topfilm :)