Door Michael Koukos
Al zolang het bestaat, staat het kunstmatige zoetmiddel aspartaam zwaar ter discussie. Verschillende onafhankelijke artsen menen dat het regelmatige gebruik van aspartaam de gezondheid ernstige schade kan toebrengen. Andere onderzoeken spreken dit tegen en honen de mening van deze artsen weg als samenzweringstheorieen. Wat er ook van zij, ik zie niet in waarom de groep critici zonder een goede reden zouden blijven wijzen op het gevaar van aspartaam als dat niet zou bestaan. De groep aspartaamlovers heeft daar echter wel een reden voor; de universiteiten en artsen die steevast voor de stof prediken worden bijna allemaal aantoonbaar gesponsord door de farmaceutische bedrijven die dit zoetmiddel produceren. Een overzicht van medische rapporten van gerenommeerde artsen die tegen aspartaam pleiten vind je hier.
Aspartaam zou volgens critici onder andere de volgende kwalen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, diarree, spierkrampen, prikkelbaarheid, stemmingsveranderingen, depressies, oorsuizingen, gewrichtspijn, slecht zicht, epileptische aanvallen, geheugenverlies, huiduitslag, slaapproblemen, netelroos, jeuk, verdoofd gevoel, overgewicht, verergering diabetes, onvruchtbaarheid, kanker. Als je meer wilt weten over hoe ene meneer Donald Rumsfeld aspartaam toch heeft kunnen laten goedkeuren voor menselijke consumptie door de FDA en hoe aspartaam onder andere verantwoordelijk zou zijn voor het golfoorlogsyndroom lees hier.
Reden temeer dus om het zekere voor het onzekere te nemen en deze stof te mijden.Dit blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Aspartaam blijkt namelijk niet alleen zoals verwacht in lightproducten te zitten. Het middel wordt vaak ook (waarschijnlijk om prijstechnische redenen) in andere producten als suikervervanger gebruikt.
Zo vind je dit gif onder andere in alle budget-cola`s (niet alleen de light versies dus), verschillende koude sauzen, zuivelproducten, ijs, kauwgum, voedingssupplementen, vitamines etc. etc.
Kijk ook uit als er E951 & Nutrasweet bij de ingredienten staat vermeld want ook dit is aspartaam. Onlangs ging ik op zoek naar picallily zonder aspartaam en alleen bij het merk Hak kon ik geen aspartaamtoevoeging vinden. (Hoewel Hak in andere producten ook deze stof gebruikt). Wie dus aspartaamvrij wil gaan leven moet bijzonder goed opletten en alle etiketten goed nalezen.
Een goed en door alle wetenschappers veilig bevonden alternatief is het natuurlijke Xylitol. Kauwgum en andere producten die hiermee zijn gezoet zouden zelfs gezondheidsbevorderlijke eigenschappen bezitten en nog goed zijn voor de tanden ook.
Wij vonden alvast een lijst met producten en geneesmiddelen die je beter kan mijden.
Naar verluid zou men zich na 60 dagen aspartaamvrij leven een ander mens voelen maar er wordt ook gewaarschuwd voor afkickverschijnselen bij heavy users. Wij nemen alvast de proef op de som.
2 opmerkingen:
Namens adviesbureau CosTec: xylitol is honderden malen minder zoet dan aspartaam, het ene zomaar door het ander vervangen kun je dan ook schudden
er zijn al een heleboel producten zoals kauwgum en frisdrank die worden gezoet met Xylitol.
Ik ga ervan uit dat men er dus gewoon een hogere concentratie in doet.
In ieder geval lijkt het toch de voorkeur te genieten als je daar dan geen rare bulten van krijgt.
Een reactie posten