dinsdag, mei 26, 2009

Neurotheologie; 1 universum, 1 God/ energie

Wetenschappers doen pogingen te onderzoeken wat spirituele ervaringen met de hersenen en lichamen van gelovigen doen. Deze nieuwe tak van wetenschap heet neurotheologie.

Wetenschappers hebben al gezien dat de hersenen van mensen die veel bidden en mediteren veranderd zijn. (Zie ook Matthieu Ricard). Vanzelfsprekend vinden zij dit niet het werk van een God, het blijkt namelijk dat waar je ook op focust, God, voetbal, of wiskunde, het altijd realiteit wordt. De sterke gedachte wordt als het ware geschreven in de neurale verbindingen in de hersenen.

Priesters en andere gelovigen die aan de onderzoeken hebben mee gedaan zien het heel anders; zij denken dat de mens is uitgerust met een speciale "bekabeling" voor het bovennatuurlijke. Dat het de bedoeling is dat we in contact kunnen komen met een wereld buiten de vijf zintuigen.

Mensen die onderzocht zijn zeggen tijdens meditatie eenheid met het universum te voelen, en het lijkt dan alsof er geen tijd meer bestaat. Het huidige moment lijkt met de eeuwigheid gevuld te worden. Interessant daarbij is dat tot nu toe gebleken is dat er geen verschil in de ervaringen zit tussen verschillende religies, de gevoelens zijn bij iedereen hetzelfde.

Ook hoopgevend is dat je je hersenen dus zelf vorm kunt geven, zoiets als je spieren in de fitness.
Al na twee maanden regelmatig mediteren is er een aanzienlijke verandering te zien in zowel de hersenen als het immuunsysteem, er is dus nog hoop voor eenieder.

Geen opmerkingen: