maandag, mei 04, 2009

Varkensgriep nu ook inzet in religieus conflict

Gisteren is, vanwege de Mexicaanse griep, begonnen met de ruiming van de ongeveer 250.000 varkens in Egypte. Dit maakt dat de Mexicaanse griep nu ook de status van religieus conflict heeft bereikt.

De varkens worden gehouden door arme vuinisverzamelaars in de wijk Manchyet Nasr, die toch al niets hebben en het leven van een paria leiden, niet in de laatste plaats omdat zij christelijk zijn. De meerderheid van de inwoners van Egypte is moslim. De islam beschouwt varkens als onreine wezens. Het houden van varkens en het eten van varkensvlees is een zonde (haram). De kopten vormen tussen de 6 en 10 procent van de Egyptische bevolking. Hen is de consumptie van varkensvlees wel toegestaan.

Daar Egypte in het verleden nooit zo voortvarend is geweest, riekt dit naar discriminatie. Er is ook geen enkele andere reden te bedenken, de werelddiergezondheidsorganisatie OIE liet onlangs weten dat het ruimen van varkens geen enkel effect op de bestrijding van de Mexicaanse griep heeft. Aanvankelijk werd de ziekte 'varkensgriep' genoemd, maar die naam is verkeerd omdat het virus niet bij varkens is aangetroffen. Momenteel is er nog geen enkel geval van de ziekte vastgesteld in Egypte. Toen in Egypte meerdere malen sprake was van vogelgriep, werd nooit besloten tot een algemene eliminatie van vogels en konden de mensen hun kippen behouden.

De varkenshouders verdedigden zich tegen de ruiming door het enige dat zij nog wel hebben op te stoken; afval. Daarbij raakten zij slaags met de politie. De politie reageerde met traangas en rubberen kogels.

1 opmerking:

rambi zei

Ik herinner mij nog goed mijn eerste...en ook zeker laatste reis naar Egypte.
Ik verbleef daar in een Hilton hotel waar de ratten gewoon uit de keuken kwamen gezet. Zowat alle buitenlanders scheten de darmen uit hun lijf....maar dat is natuurlijk wel haram.