woensdag, mei 13, 2009

Amish; Gij zult geen bier drinken, en al zeker niet met paard en kar

Niets menselijks is de Amish vreemd, en dus ook daar zijn er zondaars en zonden. Enige verschil is dat iets (alles) voor deze protestantse sekte sneller als zonde wordt beschouwd dan voor de gemiddelde mens.

De politie van Leon in de staat New York heeft maandagavond een 17-jarige Amish tiener beboet omdat hij gezellig een biertje zat te drinken terwijl hij zijn paard en kar bestuurde. Als zeventienjarige overtrad de jongen de alcoholwetgeving. Zijn 22-jarige bijrijder had het bier gekocht. De bestuurder werd onderworpen aan een alcoholcontrole. En natuurlijk kwam de politie voor dit kleine vergrijp niet zomaar, de agenten kwamen ter plaatse na een oproep van een oudere, schijnheilige verklik-Amish. Toen hij de jongeren aansprak over hun alcoholgebruik en hun luide muziek, vernielden de twee een deel van zijn eigendom.

De Amish is een strenge protestantse geloofsgemeenschap wiens aanhangers een paard en kar prefereren boven een auto. Ze komen vooral voor in Pennsylvania, Ohio en Indiana. In Europa komen we deze Heidi's uit de bergen niet meer tegen. Deze ouderwetse, troosteloze ellende begon allemaal doordat de Zwitserse priester Jakob Amman wilde dat de Mennonitische Kerk meer zou veranderen. Hij vond dat de gemeenteverandering vooral de scheiding tussen de gemeente en de rest van de wereld moest laten zien, maar dit wilde de Mennonitische Kerk niet. En zo scheidde Jakob Amman van de kerk, en stichtte met ongeveer vierduizend volgelingen de Amish (Mennonitische) gemeente. Later, toen hij naar Amerika emigreerde, gingen er in het begin maar 500 vakantiegangers met hem mee. Pas later volgden er nog duizenden. Er zijn nu ongeveer 224.000 Amish.

De gemeente is streng in alles. Nieuwe voorwerpen en gebruiken worden nooit zomaar aangenomen, eerst wordt gekeken of dit wel juist is volgens de bijbel, en dat is zelden (volgens hun stenge interpretatie) het geval, zodat de moderniteit er over het algemeen voor de deur blijft staan. Alleen de meer liberale Amish heeft elektriciteit. Voor radio en televisie hebben ze dat in ieder geval niet nodig, want die hebben ze niet. Wel hebben ze een eigen krant; "Hiwwe wie Driwwe" en zelfs een eigen blog (knap zonder elektriciteit). Alcohol en drugs zijn verboden en alleen mannen mogen roken. (wat een discriminatie).

Meest opvallend voor de buitenwereld is hun kleding. De vrouwen dragen altijd een jurk die tot over hun knieën reikt en een wit (of zwart) hoedje. Het hoedje is gebaseerd op een Bijbeltekst in de eerste brief van Korintiërs, waarin staat dat de vrouw haar hoofd zal bedekken als zij tot God komt. Voor het gemak hebben de Amishvrouwen maar altijd een gebedshoedje op, kunnen ze bidden wanneer ze willen. De mannen dragen een (gekleurde) blouse, een eenvoudige broek, een jasje en een hoed. Ze dragen nooit kleding met een patroon erop en de kleuren van hun kleren zijn bijna altijd aardetinten zoals blauw, groen, paars en bruin maar nooit rood. Hun kledingstijl is gebaseerd op de stijl van de lage of middenklasse van centraal Europa van de 17e en 18e eeuw.

Meestal zijn het boeren, dat is namelijk een veilig en heilig beroep; dicht bij de natuur en dus dicht bij God. De Amish hechten zeer aan hun baptische geloof ( geen kinderdoop, ze vinden dat iemand pas weloverwogen en bewust tot de gemeenschap kan toetreden als hij of zij de jaren des onderscheids heeft bereikt rond het 20e levensjaar).
Verder willen zij met rust gelaten worden door de moderne wereld. (En dat is nu jammer, want het zijn leuke studieobjecten). Met hen op de foto gaan kun je ook wel vergeten, dit is gebaseerd op een Bijbeltekst in Exodus: "Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de aarde is".

Dat er nog jongeren zijn die van het bestaan van bier gehoord hebben mag zeker ondernemend genoemd worden, kinderen komen namelijk niet snel met verboden zaken in aanraking. Ze gaan naar speciale Amishscholen, waar zij les krijgen van een ongetrouwd meisje van de Amishgemeenschap. Ze krijgen geen seksuele voorlichtingen (daarom zijn er nu zoveel, want ook abortus is natuurlijk streng verboden) en vanzelfsprekend is de evolutietheorie uit den boze. Deze saaie school duurt niet lang, de kinderen gaan maar tot hun 14e naar school en worden daarna on the job (thuis) verder geschoold.

Als een gemeenschapslid iets doet dat niet door de beugel kan en na herhaalde vermaningen zich niet betert, dan wordt deze persoon voor een bepaalde periode genegeerd (shunned). Niemand mag meer spreken met of luisteren naar de overtreder. Hij of zij is 'lucht' geworden. Bij ernstige overtredingen kan dit levenslang zijn, dus is het dan maar beter te vertrekken en een leuker leven te gaan leiden.

Prijzenswaardig is wel dat zij geen oordeel vellen over de mensen die anders leven en denken.(Mits zij maar niet in hun gemeente wonen, dat dan weer wel).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind dat er in deze tekst heel negatief over de Amish wordt gesproken terwijl we juist respect voor deze mensen moeten hebben! Natuurlijk doen de jongere Amish ook wel eens iets wat niet mag, maar dat doen we allemaal toch wel eens? Hun zijn tenminste vast in hun geloof en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen! Misschien dat ze op ons ouderwets overkomen maar toch moeten we dat ook respecteren! Het is hun levensstijl en wie zijn wij om daar iets over te zeggen? Wij hebben geen last van deze mensen..

Erika Baardwijk zei

Volgens mij staat er nergens een waardeoordeel over de Amish. Natuurlijk mag iedereen zelf kiezen, dus ze als voorbeeld nemen gaat mij wat te ver.