vrijdag, mei 08, 2009

Blind vliegen

Vliegen gaat in de toekomst steeds enger worden, tenminste voor mensen zoals ik. Airbus heeft namelijk een wedstrijd uitgeschreven voor studenten; 30.000 euro voor het meest innovatieve en groene idee.
Grote kansmaker is een angstaanjagend vliegtuig zonder ramen.

Daar moet je toch niet aan denken? Het is altijd zo geruststellend om de vleugels te zien klapperen en dan te constateren dat ze niet afbreken. Ook bij motorgeraas kijk ik graag altijd even uit het raampje of alles er nog aan zit. Als het aan Airbus ligt zitten we over niet al te lange tijd dus als een stelletje blinden in het vliegtuig. Hopelijk wordt er voor de piloot nog een klein kijkgaatje gecreëerd.

Ander kanshebbend idee is vliegtuigen in omgekeerde V-formatie te laten vliegen. Ganzen gebruiken de V-formatie om lange afstanden te overbruggen. De vogels nemen om de beurt de moeilijke koppositie in en besparen zo energie. Resultaat: ze kunnen verder vliegen met evenveel energie. Volgens Amerikaanse studenten kan dit ook werken voor vliegtuigen. Verschil is dat ganzen wel zien waar ze vliegen. En ze denken er zeker ook niet aan dat bij inhalen de meeste ongelukken gebeuren?

Laten we hopen dat het zover niet komt met de innovaties.

Geen opmerkingen: