woensdag, mei 27, 2009

Christiania exit, Ruigoord onbewoond; einde hippietijdperk?

Christiania is (bijna) niet meer. De Vrij- (Hippie-) stad Christiania, meestal kortweg Christiania genoemd, is een zelfgeproclameerde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. Een rechtbank heeft het volledige gebruiksrecht over het terrein van de alternatieve woonwijk in Kopenhagen aan de Deense staat toegezegd. Daarmee nadert de regering van premier Lars Lokke Rasmussen haar aangekondigde doel; de internationaal beroemd geworden "hippie-republiek" in een normale woonwijk te veranderen.

In 1971 bestormden duizenden Denen het 34 hectare grote en verlaten terrein van de kazerne in de wijk Christianshavn, bezetten het en hebben het sindsdien succesvol verdedigd tegen alle pogingen om het te ontruimen. Tegen de nu besliste rechtsvordering op een onbeperkt soeverein recht van de regering maakten de "Christianitter" aanspraak op een niet opzegbaar exploitatierecht, omdat ze het terrein onder een gedoogbeleid van de autoriteiten sinds 1971 onderhouden en zelfstandig bestuurd hebben.

Er waren afspraken met de "vrijstaat" gemaakt over fundamentele praktische kwesties zoals elektricteitsrekeningen of het schoolbezoek van de kinderen. Zo kregen de bewoners daarbij ook een exploitatierecht voor een "sociaal experiment" . De regering wil de "vrijstaat" nu veranderen in een normale woonwijk waar de markt over de vraag zal beslissen wie er kan wonen. Tot nog toe was de plenaire vergadering van Christiania daarvoor bevoegd.

Woordvoerders van de bewoners kondigden aan zich te zullen verzetten tegen de jongste gerechtelijke beslissing. Een meerderheid van hen is voor compromissen met ministeries en overheden om Christiania als "sociaal experiment" verder te kunnen ontwikkelen. Tevens moet het belang van toerisme niet onderschat worden: Christiania vormt samen met de Kleine Zeemeermin en het pretpark Tivoli de populairste bestemmingen onder de toeristen in Kopenhagen.

De vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten, en privé-auto's zijn op het terrein niet toegestaan. De bekendste 'straat' in Christiania is Pusher Street waar tot 2004 vrijelijk in softdrugs werd gehandeld. Harddrugs zijn er verboden.
Behalve Christiania-centrum met overwegend gekraakte bestaande bebouwing, kent de vrijstad ook een stukje bos van ongeveer een kilometer lengte, waarin enkele huisjes en boerderijtjes te vinden zijn, die veelal door de bewoners zelf zijn gebouwd uit gerecycleerd materiaal.
Christiania heeft een eigen school en enkele kruidenierswinkeltjes, een postkantoor voor lokale posterijen, een bibliotheek, een 'stedelijk museum' en een eigen huisvuildienst. In het centrum van Christiania zijn verschillende kroegjes en restaurantjes te vinden.
In veruit het grootste gedeelte van Christiania is het wegens de drugshandel verboden om foto's te nemen. Ook foto's van de bordjes waarop dit is aangegeven, mogen niet gemaakt worden. Er zijn foto's te koop bij de diverse kraampjes. Enkele keren per maand valt de politie Christiania binnen om softdrugshandel op te rollen.

Lijkt allemaal een beetje op ons eigen Ruigoord dus, daar mag helemaal niet meer gewoond worden, maar dat is nu wel een culturele vrijhaven, wat dat dan ook mag inhouden.

Geen opmerkingen: