donderdag, augustus 17, 2006

Vrede met Pino (© 12:57)

Het is niet op alle gebieden haat en nijd in het Midden Oosten. De kinderen hebben de toekomst en er is alles aan gelegen om die het anders te laten doen (moeten Bin Laden en consorten natuurlijk niet al te sterke genen hebben en kinderen krijgen).

Zo hebben de Sesame Workshop en een groep Jordanese, Israelische, en Palestijnse co-production partners samengewerkt om een versie van Sesamstraat te maken die respect en wederzijds begrip moeten kweken bij jonge kinderen in het Midden Oosten.
Er zijn 3 verschillende versies. De Israelische versie, Sippuray Sumsum, waar tolerantie en begrip voor Arabische Israeliers en Arabische buren voorop staan, kent bijvoorbeeld het karakter Mahbub, een grappige, gewone Arabier die samen met Israelische karakers Arabisch leert tellen. Verder is er een Jordanese versie (Hikayat Simsim) en een palestijnse versie (Hikayat Simsim).

De hoofdrollen spelen Noah en Brosh. Noah is 5 jaar oud, heeft een rode vacht met oranje haar en is vrolijk, enthousiast en neemt alles letterlijk. Hij doet voor hij denkt maar bedoelt het altijd goed. Brosh is 7 jaar oud en heeft een oranje vacht met rood haar. Hij is de verantwoordelijkste van de twee. Brosh heeft een stricte dagindeling en verwacht dat anderen zich ook daaraan houden. Verder is hij erg competatief maar onder die buitenkant zit toch een vriendelijk, gevoelig persoon. Brosh maakt graag lijstjes en houdt niet van rommel.
Eigenlijk een soort hebreeuws sprekende Bert en Ernie dus die te lang in de zon hebben gezeten.

Ook in India is Sesamstraat inmiddels gestart onder de naam Gali Gali Sim Sim. De karakters daar (Googly, Chamki, Boombah en Anchoo) proberen de verdeeldheid in het land aan te pakken.

Geen opmerkingen: