woensdag, augustus 02, 2006

Wie heeft er de broek aan? (© 7:42)

Al is China op het moment het snelst moderniserende land van de wereld, de bureaucratie is er niet zomaar uit te bannen. Dit houdt onder andere in dat er een enorm ambtenarenapparaat is en veel ambtenaren houden vanzelfsprekend de bureaucratie ook weer in stand.
Zo staat er voor elke stad, stadsgedeelte, provincie, landsdeel, landsgebied en landstrook, kortom voor elke centimeter land, een enorm team van ambtenaren paraat om allerlei vage regels te handhaven. Er is een sterke hierarchie en de hogere teams bemoeien zich zo weinig met de lagere dat ze elkaar niet kennen.

Afgelopen maandagmiddag was er weer eens een team ambtenaren uit de kast getrokken, het gemeenschapsteam voor steden, zij hadden de opdracht gekregen om eens in Shenzhen City (Guandong) te controleren of de orde nog wel voldoende gehandhaafd werd.
Daar aangekomen zagen zij gelijk dat dat niet het geval was, er liep een bende oplichters door de stad. Dit kon het team niet over zijn kant laten gaan dus werd de groep mannen direct aangehouden, en public hun broek uitgetrokken en spiernaakt met de broekriem aan een boom gebonden. In tussentijd werd de politie gewaarschuwd.

Na politieonderzoek bleek het hier niet te gaan om een stelletje oplichters maar een team van het plaatselijke stadsbestuur.....
Sambal bij?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Zonder alle westerse investeringen zou er van modernisering in China ook helemaal geen sprake zijn,laat staan van een keuze tussen flieten of lijst.
Het gaat trouwens ook alleen maar om economische vooruitgang. Een land waar zelfs Google alleen in een gecensureerde versie mag verschijnen kan men niet echt modern noemen.

Erika Koukos zei

Dat blijkt, want het is weinig westers dat vermeende criminelen in hun blote kont aan een boom worden gebonden.

Erika Koukos zei

Volgens mij worden onze vrijheden beperkt door terrorisme en criminaliteit. Hierdoor moet je je vaker legitimeren en is er meer controle nodig.

Erika Koukos zei

Dat dat zo is komt alleen door alle extra maatregelen. Echt ik geloof dat dat er heel veel zijn en dat dat veel voorkomt.

Erika Koukos zei

Inderdaad dat ben ik met je eens, helemaal voorkomen lukt nooit. Als ze echt willen doen ze het toch. Maar laten wij het ze dan zo moeilijk mogelijk maken. Ik wil geen vogel voor de kat zijn.

Erika Koukos zei

Iedereen zou voor mij wegvluchten maar helaas ben ik bang dat terroristen nergens voor terugschrikken.

Anoniem zei

Piet

Als ik het goed begrijp hebben zowel de overheid als de terroristen dus hetzelfde doel voor ogen: onze vrijheid beperken.