donderdag, augustus 31, 2006

Religie in plaats van hersencellen (© 7:17)

Voor het hoofd van Fundamentalistische Kerk van Jezus Chistus van de Heiligen van de Laatste Dagen, Warren Steed Jeff, is de laatste dag afgelopen maandag inderdaad geweest, want hij is opgepakt. Noemde hij zichzelf eerst nog profeet, nu blijkt dat er een hoop zaken zijn die de "profeet" niet heeft voorzien.
Hij wordt ervan verdacht talrijke polygame huwelijken te hebben gesloten tussen minderjarige meisjes en oudere mannen. Steed Jeff werd in Utah en Arizona gezocht omwille van seksuele delicten en stond op de FBI lijst van tien meest gezochte mensen.

Het is een afscheiding van de mormonenkerk en tevens de grootste groep binnen die richting. De naam is naar hun zeggen geopenbaard (zoiets verzin je inderdaad niet). In tegenstelling tot de meeste andere Christelijke gemeenschappen, ziet de Kerk niet Israël, maar Amerika als het beloofde land, het land waar Jezus spoedig zal wederkomen zeggen ze.
De leden van Jeffs' sekte leiden een polygyn leven: een man leeft samen met meerdere vrouwen. Hierbij zijn huwelijken met minderjarigen heel normaal en worden vrouwen onderdrukt. Jeffs kan als sekteleider vrouwen en huizen aan een andere man toe te wijzen bij wijze van straf. De "profeet" huwt niet alleen minderjarige meisjes uit, hij werkte de laatste jaren ook honderden jongens het dorp uit, zodat er meer meisjes voor de mannen overbleven.

Grootste gevaar was een boek, ironisch genoeg The Joy Book geheten, waarin de vaders de namen noteerden van hun dochters die oud genoeg waren om te worden uitgehuwelijkt. Colorado City, op de grens van de staten Utah en Arizona, is bijna volledig bevolkt door leden van de sekte. Vrouwen en meisjes dragen lange pioniersjurken en hebben hun haar in vlechten, alsof ze zo uit de huifkar zijn gestapt. Paarden grazen tussen de huizen.

Het zoveelste voorbeeld van criminaliteit onder de dekmantel van religie. In en in triest dat er zoveel mensen intrappen. Waar "religie" verschijnt lijkt men het zelfstandig denken op te geven. Gelukkig worden uit de polygame huwelijken nog weldenkende kinderen geboren; de laatste jaren lopen er veel weg om elders een ander leven te beginnen, als prijs moeten zij hiervoor wel alle familiebanden verbreken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziekelijk, ik denk niet dat wij in deze tijden ook nog op een Amerikaanse islam zitten te wachten.

Erika Koukos zei

Ze doen zich voor als "christenen".

Erika Koukos zei

Waarschijnlijk is hij wel ondergedoken.
Er waren erg veel mensen bij betrokken.

Anoniem zei

Ja hoor, geef George maar weer de schuld van alle oorlogen. Zolang wouter bush hier niet aan de macht komt vind ik het prima.