dinsdag, augustus 15, 2006

Een selfmade zondagskind (© 16:44)

Het is slecht gesteld met de vrijheid van meningsuiting in het Koninkrijk der Nederlanden.
Moesten eerst 2 mensen in Nederland die van dat recht gebruik maakten dit met hun leven bekopen, nu is het weer raak op Curacao; zakenman Jacob Gelt Dekker is niet meer welkom op Curaçao “op grond van de mening die hij heeft geuit". Tegelijkertijd willen de politieke partijen dat Gelt Dekker als "persona non grata" wordt verklaard.
Dood wensen ze hem niet dat gaat hij namelijk toch al, hij heeft kanker en al heeft hij deze ziekte al een aantal keer overleefd, het keert steeds terug en hij weet niet hoe lang hij nog te leven heeft. Dit heeft hem nooit belet te leven alsof hij de incarnatie van Metuzalem is, zoals hij zelf zegt "niemand komt levend uit het leven". De gedachte dat hij nog maar kort heeft is nooit van invloed geweest op wat hij nog wil.

Alhoewel Jacob Gelt Dekker al jaar in jaar uit voor zijn mening uitkomt in een column in de Caribische editie van het AD, is de regering op Curacao nu gevallen (niet letterlijk deze keer) over een stukje op Luchtvaartnieuws.nl.
Dat is hoogst opmerkelijk want ook Anthony Godett en vele anderen zijn reeds beledigd door de heer Gelt Dekker. Van Godett heeft hij eens gezegd dat het een volksman is die de lagere school niet eens heeft afgemaakt en niet kan lezen en schrijven. Buiten het feit dat mij deze laatste opmerking nou helemaal niet vreemd in de oren klinkt, vind ik daarnaast dat iedereen recht heeft zijn mening te geven.

De politici willen niet dat Gelt Dekker op wat voor wijze dan ook wordt betrokken bij de komst van de nieuwe minister van Koninkrijksrelaties Atzo Nicolaï. De opvolger van de afgetreden minister Alexander Pechtold brengt binnenkort een kennismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen. De Nederlandse vertegenwoordiger van de Nederlandse Antillen vragen ze voortaan geen bijeenkomsten meer te organiseren in een van de locaties van Gelt Dekker op het eiland.

Jacob Gelt DekkerJacob Gelt Dekker werd geboren in 1948 in Oterleek, nabij Alkmaar. Hij ging op zijn twaalfde al op zichzelf wonen. Na de HBS studeerde hij tandheelkunde in Amsterdam. In 1973 begon hij een particuliere praktijk op de Keizersgracht, waar hij toen al implantaten plaatste en jetsetpatiënten uit de hele wereld ontving. In 1976 kreeg hij een leverziekte, vervolgens schildklierkanker. Na intensieve behandelingen hervatte hij in 1981 zijn werk als tandarts. Maar het ondernemerschap lag hem beter. Met zijn compagnon John Padget begon hij de One hour Super Photoshops en de autoverhuurketen Budget Rent a Car. In 2001 werd hij opnieuw ernstig ziek. Maar ondanks de huidkanker die nu geconstateerd werd, nam hij de renovatie van honderd oude huisjes in de achterstandswijk Otrobanda te Willemstad ter hand. Hij vestigde er het vijfsterrenhotel Kura Hulanda en bouwde een museum voor de slavernijgeschiedenis, een congrescentrum en een wetenschappelijk instituut. Sinds kort is daar nog de Lodge Kura Hulanda en Beach Club bijgekomen.
Dekker financiert verder via zijn stichting Jade (van Jacob Dekker) ook elders nog hulpprojecten.

Alhoewel er vaak, uit verschillende hoek, kritiek is op Gelt Dekker, denk ik dat deze kritiek vaak op jaloezie is gestoeld. Ik heb hem een aantal keer, eenzijdig, ontmoet doordat hij toevallig besprekingen had aan de tafel naast de onze. Hij komt op mij over als een rustig, vriendelijk en integer persoon. In diverse interviews heeft hij aangegeven dat hij minachting heeft voor mensen die overdreven consumeren en naar eigen zeggen is hij zelf bevrijd van idealen en consumentisme. Over de hele wereld besteedt hij zijn geld aan diverse projecten om mensen te helpen. Helaas is Gelt dekker waarschijnlijk een van de vele personen in de geschiedenis die pas gewaardeerd worden na de dood. Dan zullen er wel straten, gebouwen etc. naar hem vernoemd worden op Curacao, waarbij de politici natuurlijk staan te dringen om deze te openen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is gewoon een schande dat Nederland deze maffiaregering nog langer gedoogt.
Ik heb zelf van een aantal lokale mensen gehoord; dat hen voor de verkiezingen door partijgenoten van Godett was beloofd dat zij een een grote villa met zwembad zouden krijgen, als Godett aan de macht kwam.
Dat zou gemakkelijk kunnen want Godett zou alle blanken er ff snel uitwippen.
Jacob Gelt Dekker heeft dus volkomen gelijk als hij stelt dat de huidige machthebbers op Curacao een stelletje analfabete machtswellustelligen zijn.

Als Jacob daar vertrekt betekent dat een dermate harde klap voor de economie van Curacao dat deze would be regeringsleden snel weer hun riante villa`s kunnen inruilen voor hun oorspronkelijke biotoop....de bomen.

Erika Koukos zei

Als Jacob vertrekt verliest helaas ook een grote groep mensen hun werk.

Anoniem zei

Ja inderdaad, en dan worden die ook weer bolletjes-, kubus- of driehoekjesslikker.

Vervolgens krijgen de boommensen weer extra geld om dit tegen te gaan, wat dan weer rechtstreeks in het bodemloze zwembad van de corrupte Uncle Tom regering wordt gepompt.