woensdag, augustus 30, 2006

Filmrecensie Elling

Filmrecensie door Michael Koukos

Regie: Petter Naess
Genre: drama, komedie
Tijdsduur: 89 minuten
Jaar: 2001
Acteurs: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jørgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen, Hilde Olausson, Ola Otnes, Eli Anne Linnestad, Cecilie A. Mosli

Voor wie Noorwegen alleen maar in verband brengt met stugge, saaie mensen en agressieve dronken zeelui heb ik een verassing in petto.
Twee psychiatrische patienten, angsthaas Elling en de door sex geobsedeerde krachtpatser Kjell Barne, worden door de overheid in een begeleid wonen project geplaatst. De toon is meteen gezet als zelfs gewoon uit de trein stappen al een groot probleem oplevert. Gelukkig is er ook nog Frank, het prototype maatschappelijk werker die de twee opvangt.
Elling is een wandelende opeenstapeling van fobieen terwijl Kjell Barne consequent zijn jonge heer achterna holt.
Moeizaam zetten beiden hun eerste stappen in de richting van een zelfstandig leven. Bij Elling bloeit er langzaam liefde voor Poezie op terwijl Kjell Barne de voorkeur geeft aan de zwangere, zuipende en rokende buurvrouw.

Het is een zeer onderhoudende film, ontroerend en komisch tegelijkertijd, die zowel wordt gedragen door de synische doch subtiele humor, als door de onovertroffen acteerprestaties.

Ik wil er dan ook verder niet teveel over kwijt,...dit moet je gewoon zelf beleven.

Geen opmerkingen: