woensdag, augustus 16, 2006

Filmrecensie The White Massai

Filmrecensie door Michael Koukos

Genre: Drama, Romantiek
Speelduur: 128 minuten
Premiere: 09-03-2006
Regisseur: Hermine Huntgeburth
Cast: Nina Hoss - Carola Jacky Ido - Lemalian Katja Flint - Elisabeth Antonio Prester - Pater Bernardo- Janek Rieke - Stefan


Overjarige blonde breezer Carola is met haar vriend, en balletje eerste klas, op doorreis in Kenia.
Op de laatste avonsd ontmoet zij de uit de droog zand gestampte Lemalian en wordt zoals te verwachten viel meteen verliefd op hem.
Carola vertikt het om terug haar Zwitserleven te hervatten en Stephan kan alleen naar huis.

Er volgt een korte zoektocht naar de zwarte held en na wat adviezen van Elisabeth,een andere blanke vrouw, vindt zij hem in zijn dorp terug. Volgens Elisabeth is aanraken voor Masai erg moeilijk maar deze dekhengst heeft er van meet af aan weing problemen mee. Hij laat het Mabel/Viezeloes typetje meteen alle hoeken van zijn hut zien en meteen daarna volgt een low budget huwelijkssceremonie.
Praten doen Masai ook blijkbaar niet vaak dus gelukkig geen poldermodelmistoestanden en zware dialogen, het is neuken of meppen.

Hoewel het een waar gebeurd verhaal betreft laat de geloofwaardigheid van de film hier en daar toch te wensen over, een aantal voorbeelden:
-zij is binnen de kortste keren de taal machtig en ook hij heeft blijkbaar in het Rimboedorp een snelcursus Duits en Engels kunnen volgen.
-de acteurs die de zwarte rollen vertolken staan bol van de anabole steroiden wat niet echt schering en inslag lijkt in de pampa.

Wel reeel is dat dit extreme multicultiexperment gedoemd is te mislukken.
Carola komt op het lumineuze idee om op dit paradijselijke stukje zand een winkel te openen. Zij slaat de haalbaarheidsanalyze gemakshalve over en wat blijkt; zolang iedereen er proletarisch kan shoppen is het een groot succes, maar daarna...

Heel dramatisch is het allemaal echter niet want de Masai schijnen allemaal constant in het hier en het nu te leven. Eckhart Tolle zal er dus niet 1 boek kunnen slijten maar vermits iedereen er toch op oneindig krediet koopt zal hij daar niet rouwig om zijn.
Op zich een redelijk verdienstelijke film door de prachtige beelden en het leedvermaak opwekkende verhaal, aan de andere kant mist de filmversie de humor van het boek en ontbreekt het aan diepgang.

Geen opmerkingen: